Colegiul 
National
Ionita 
Asan

 HomeProfesoriEleviForumScoala in imaginRealizariiContact

Management
  • Directori

  • Proiecte si programe

  • Oferta Educationala

  • Consiliul de administratie

Profesori
  • Comisii metodice

  • Incadrarea

  • Comisia dirigintilor

Elevi
Noutati
Link-uri utile
 

 

C. N. Ionita Asan Caracal

DIRECTOR

 Prof. Vîrban Titu

                 După ce, in Caracal, se legiferase învăţămantul primar, iar oraşul, prosper din punct de vedere economic, căpătase şi o alură culturală, clasa mijlocie şi-a ridicat pretenţiile, aspirând la o formă gimnazială şi chiar liceală de şcolaritate. În aceste împrejurări prielnice a apărut unitatea de învăţământ cea mai prestigioasă, pe atunci, a înfloritului judeţ Romanaţi. Gimnaziul „Ioniţă Asan” a luat fiinţă pe 10 octombrie 1888, prin Hotărârea Ministrului Instrucţiei Publice din aceea vreme, Titu Maiorescu. Şcoala a funcţionat, mai întâi, într-o clădire închiriată, Casa Ioan Zaman. Este mutată însă, în ianuarie 1892, într-o clădire special construită. Primii directori sunt Constantin G. Ionescu, Ilie Constantinescu, Mihail Dimonie.

                Pe data de 1 septembrie 1919, după demersurile repetate ale directorului Mihail Dimonie, Ministerul aprobă transformarea Gimnaziului în liceu şi înfiinţarea Liceului „Ioniţă Asan”. La 4 octombrie 1922, directorul Silvestru Băleanu pune piatra fundamentalăa unei noi clădiri. Mutarea a avut loc abia în toamna anului 1928. Aţi directori care au contribuit la buna funcţionare a noului local au fost Dumitru C. Efrimescu, V. Olexiuc, Aristide Popovici. Perioada 1930-1940 este prielnică liceului. Este construit Amfiteatrul „Titu Maiorescu”, o sală cu funcţionalităţi multiple pentru spectacole, conferinţe, festivităţi şcolare. Apar primele publicaţii şcolare: Speranţa, Clasa a VI-a 1933, Domnul de rouă, Pandurul. La 1 noiembrie 1944 se înfiinţează Societatea Culturală „Haralamb G. Lecca”, iar la 1 septembrie 1947 se constituie Pinacoteca „Marius Bunescu”, devenită cu vremea un veritabil muzeu de artă plastică, singurul în învăţământul românesc.

                În perioada 1948-1953, liceul îşi schimbă numele în Şcoala medie de cultură generală cu clasele I-XI. În anul şcolar 1965 va deveni Liceul nr. 1. În 1968 durata liceului se extinde la 12 clase. Între 1971-1975, liceul este cunoscut sub numele de Liceul de cultură generală nr. 1, apoi, între 1975 şi 1977, de Liceul real-umanist, iar între 1977 şi 1983 de Liceul de matematică-fizică. Aceste numeroase şi vremelnice denumirii dovedesc agitaţia prin care trecea învăţământul românesc. În anul 1977, a fost dată în folosinţă impunătoarea sală de sport. În 1977 se construieşte o clădire cu 3 etaje pentru internat, căreia i se ataşează în 1978 o cantină. În 1981, clădirea liceului se extinde cu încă 9 săli de clasă. În 1983 primeşte numele de Liceul Industrial nr. 2, în 1990 se revine la denumirea de Liceul Teoretic „Ioniţă Asan”. În 1998 ca urmare a deosebitului rol instructiv-educativ şi cultural pe care l-a avut de-a lungul vremii, pentru reputaţia sa nu numai locală, liceul primeşte titlul onorific de Colegiul Naţional „Ioniţă Asan”.

Dir. Prof.Virban Titu   

DIRECTOR ADJ.

Prof. Mihuţi Stefania